Nyheder

 

Nye transformere skal sikre sjove vandlandsoplevelser i Lalandia

RAH Net arbejder i disse måneder på at udskifte transformerne på 60 kV-stationen ved Søndervig. Det store vandland og de mere end 400 sommerhuse kræver nemlig en opgradering af elnettet i byen.

Der sker meget i Søndervig for tiden. Det kommende store vandland gør sig for alvor bemærket i terrænet, og når sommermånederne begynder, rykker det første hold håbefulde børn, unge og deres familier ind i det spritnye Lalandia på vestkysten.

Men der er flere omkringliggende faktorer, der skal være styr på, når et stort vandland slår dørene op. Heriblandt elnettet.

De seneste år har ingeniører hos RAH Net, der står for elnettet i området, derfor regnet på belastningen af elnettet omkring Søndervig:

Vi kan se, at belastningen er stigende i området på grund af Lalandia-projektet og de sommerhuse, der hører til. For at kunne overføre den effekt, som vores kunder har brug for, kræver det nogle større transformere. Så dem er vi ved at udskifte, fortæller afdelingsingeniør Michael Møller fra RAH Net.

Udskiftning af transformere hører til sjældenhederne

Det er ikke hverdagskost for Michael Møller at være ansvarlig for et projekt som dette:

Vi udskifter ikke transformere af denne størrelse særligt ofte. Måske en gang om året eller hvert andet år, så det er altså en sjældenhed, at en 45 tons tung transformer bliver løftet på plads på én af vores stationer.

Det er en specialistopgave at udskifte transformere af denne størrelse. Hver eneste mand er vigtig, og vi når kun i mål med opgaven, fordi vi arbejder sammen som et team, konstaterer Michael Møller.

Sammenligner man de nye transformere med de gamle, har de nye transformere 2,5 gange større kapacitet. Derudover er vægten også næsten dobbelt så stor, da de gamle ”kun” vejer 25 tons. Der er altså tale om en stor udbygning af belastningsevnen på elnettet, når begge transformere er udskiftet.

Elektricitetens vej fra mast til Lalandia

Der er mange ting, der skal på plads, før elnettet kan trække så stor en ekstra belastning, som et vandland og flere hundrede nye sommerhuse kræver. Til projektet, der har været i gang i flere år, er der udover de to nye transformere også etableret to ekstra 10 kV-afgange, flere 10 kV-stationer omkring vandlandet samt nedgravning af nye kabler, der forbinder 60 kV-stationen med Lalandia.

Men hvordan kommer elektriciteten fra luftledningerne til Lalandia? Det forklarer Michael Møller:

Fra 60 kV-luftledningerne, vi kender fra masterne rundt om i landskabet, løber elektriciteten hen til 60 kV-stationen Søndervig, hvor elektriciteten bliver forbundet til de transformere, som vi er ved at udskifte nu. I disse transformere bliver elektriciteten transformeret til 10 kV. 10 kV-elektriciteten bliver så forbundet til et 10 kV-fordelingsanlæg, der står inde i den røde bygning, fortæller han og fortsætter:

I fordelingsanlægget er der nogle 10 kV-afgange, hvorfra elektriciteten bliver fordelt ud i området. Hver afgang forsyner en del af området med el. Herfra kommer elektriciteten ud til 10 kV-stationer på ca. 2*2 meter, der står ude i området. I de stationer sidder der også transformere, som transformerer fra 10 kV til 0,4 kV. Via jordkabler transporterer vi 0,4 kV ud til de skabe, der står ude ved vores huse, sommerhuse eller Lalandia. Og så er vi sådanset i mål, forklarer Michael Møller.

Større krav til belastningsevne giver lokal fordel

Den nye opgradering af elnettet, som følge af Lalandia-projektet, kommer med en fordel for lokalsamfundet, siger Michael Møller:

De nye 10 kV-afgange styrker elnettet omkring Søndervig helt generelt. Der skal nemlig altid være en reserveforsyning i elnettet og den bliver både styrket af de nye 10 kV-afgange og de nye transformere.

De nye transformere og 10 kV-afgangene er altså med til at sikre, at alle fortsat har det samme stabile elnet, som de kender i forvejen, men med en større belastningsevne og reserveforsyning.

Fakta om strømmens vej fra elmaster til Lalandia

→ 60 kV kommer gennem master hen til 60 kV-stationen ved Søndervig

→ På stationen transformeres strømmen fra 60 kV til 10 kV

→ Fra stationen ledes strømmen via 10 kV-afgange ud til 10 kV-stationer (cirka 2*2 meter), hvor strømmen går fra 10 kV til 0,4 kV

→ Herefter ledes strømmen videre til de små, grønne 0,4 kV-skabe, vi kan se ved vores hoveddør

RAH Net A/S

MES Net A/S

KONTAKT

Ringkøbing-afdelingen

Ndr. Ringvej 4 - 6950 Ringkøbing

Mandag – torsdag kl. 7.30 – 16.00

Fredag kl. 7.30 – 12.30

Brande-afdelingen

Dørslundvej 44 - 7330 Brande

Mandag – torsdag kl. 7.30 – 15.30

Fredag kl. 7.30 – 15.00

TO SELSKABER - DOBBELT STABILT

Copyright © RAH Net